Blijf rustig!!!
Graag wil ik beginnen met het benadrukken van het belang om kalm te blijven. Kinderen met AD(H)D reageren vaak direct op de emoties van hun omgeving.
Zodra jij als ouder de controle verliest zal het gedrag van je kind nog meer escaleren! Wanneer dit gebeurt zal de interactie tussen jou en je kind niet het gewenste resultaat hebben. Dus let op als je ook zelf de neiging hebt om reactief te reageren!
Wanneer je ruzie maakt met je kind kom je nergens.
Als voorbeeld nemen we het maken van huiswerk. Dit is een terugkomende activiteit die kan voelen als touwtrekken. Elke dag opnieuw vertoont je kind weerstand en jij wil graag dat hij of zij aan de slag gaat. Onder de oppervlakte van het zichtbare gedrag speelt er zich van alles af, zowel jou als bij je kind. Onbewust maak je je misschien zorgen over de resultaten op school en daarmee ook over de toekomst van je kind. Je kind heeft wellicht veel moeite met het aanbrengen van structuur en weet niet goed hoe hij het beste kan beginnen.
Wanneer er een discussie ontstaat zorgt dit ervoor dat het maken van huiswerk helemaal vertraagt. In plaats daarvan is het zinvoller om te kijken hoe jij je doel wel kunt bereiken en je kind dus aan zijn huiswerk begint.
Het is goed om te beginnen met het tonen van begrip. Zeg bijvoorbeeld; “Ik begrijp dat je het niet leuk vind om huiswerk te maken”.
Gevolgd door een positieve verwachting als: “Als je het af hebt hoeven we ons er geen zorgen meer over te maken en zijn we heel trots op je”.
En tot slot: bied je kind vertrouwen! Geef aan dat je graag wil dat je kind begint met het huiswerk, maar dat je komt helpen als het even niet lukt!
Combineer deze positieve communicatie met een liefdevolle aanraking door bijvoorbeeld je hand op de schouder van je kind te leggen en je zult zien dat je kind hierdoor rustiger zal blijven en meer gemotiveerd is om aan zijn huiswerk te beginnen.